Brugerne designer mødesteder for alle
Ønsket med projektet er at fremme muligheden for, at langt flere borgere oplever at få et forhold til naturen – både gennem nye faciliteter og praktiske elementer samt gennem naturformidling og friluftsaktiviteter.
Sammen med borgerne er der skabt nye rum og rammer for oplevelser og udfoldelser i naturen langs Troldhedestien. For at blive klogere på, hvad der skal til for at gøre området attraktivt for borgere med særlige behov, har brugerinvolvering med bl.a. borgere og medarbejdere fra social- og handicapområdet været en del af designprocessen med at udvikle et bæredygtig projekt.
Med respekt for den eksisterende natur danner Troldhedestien rammen om et større fællesskab med nye og anderledes mødesteder, der tilbyder attraktive naturtilbud til alle borgere – også dem med særlige fysiske eller psykiske behov, der ellers ikke bruger naturen særligt meget.
Ved de tre tidligere stationer/trinbræt, Skovløberhuset, Bramdrupdam Dam og Dybvadbro Station, er der blandt de nye faciliteter etableret en skovterrasse, toiletbygning, shelters og et madpakkehus. Alt sammen med vægt på god tilgængelighed og lige adgang til naturen for alle.
Et projekt, der skaber forandringer, som både kan ses og mærkes
De nye mødesteder gør at borgere med forskellig baggrund og forudsætninger i stigende grad mødes, og at mødet i det fri vil skabe nye fællesskaber. På forskellig vis er borgere involveret i projektet. Det skaber ejerskab og styrker social inklusion, sociale relationer og selvværd for mennesker i området langs Troldhedestien.
Et eksempel på dette er Skov- og Naturgruppen fra Organisationen SOJA, der har været involveret i projektet fra starten. De vedligeholder og rengøre faciliteterne ved Dybvadbro, ligesom de tilbyder naturvejledning for kommunens børnehaver. Gruppen der består af medarbejdere med nedsat funktionsevne oplever en kæmpe stolthed over det arbejde de laver, og deres stærke fællesskab smitter af på omgivelserne. Alt sammen noget der er med til at styrke den enkeltes selvværd.
I nedenstående video kan du møde nogle af medarbejderne fra Skov- og Naturgruppen. Her fortæller de om deres arbejde omkring Troldhedestien og om deres unikke fællesskab.
Er du interesseret i at vide mere om Troldhedestien, kan du læse mere her.
Vil du vide mere?
Karen Tønning
katon@kolding.dk
79 79 96 92