Transparent
Fodbold for unge

Fodbold kan mere end at underholde og begejstre: Hjælper unge med ondt i livet ind på livets midterbane

Fodbold kan mere end underholde og begejstre. Fodbold kan hjælpe unge med ondt i livet ind på livets midterbane. Projekt ’Fodbold for Fremtiden’ løfter unges selvværd, skabe sammenhæng i deres liv og hjælper dem i gang med en uddannelse eller et job.

I Danmark får ca. 49.000 unge i alderen 16-29 år offentlige ydelser som fx kontanthjælp eller uddannelseshjælp. Deres situation gør ofte, at de ik87ke er med i sociale fællesskaber på en uddannelse, en arbejdsplads eller i en forening.

I 2020 udviklede DBU, Dansk Boldspil Union projekt Fodbold for Fremtiden. Ideen var, at fodboldens forpligtende holdfællesskab kombineret med fysisk aktivitet kunne give de unges selvværd et ordentligt boost og give dem mod, lyst og motivation til at gå i gang med en uddannelse eller et job.

Positive forventninger – vi har brug for dig

Kolding Kommune gik med i projektet, fordi Fodbold for Fremtiden rammer lige ned i tankerne bag Selvværd og Sammenhæng.

- De unge bliver mødt med positive forventninger. De bliver mødt af nogen, der tror på dem og deres potentiale. De oplever, at der er brug for, at de faktisk dukker op. Som en del af et hold mærker de nødvendigheden af at tage ansvar – både for sig selv og for de andre. Stille og roligt får de struktur i hverdagen og bliver en del af et meningsfuldt fællesskab, hvor de i trygge rammer kan danner relationer med andre unge, siger Anette Hvidtfeldt, der er koordinator for Bevæg dig for Livet hos Fritid og Idræt.

Jobkonsulenter i fodboldstøvler

I Fodbold for Fremtiden skal de unge ikke møde op i Ungecentret. De møder op i fodboldklubben sammen med projektets to jobkonsulenter, som begge er med i træningen og dermed en del af holdet. Det er en træner fra Kolding IF Fodbold, der står for selve fodboldtræningen. Den løsning giver langt bedre mening for de unge end krav om møder på et kontor i Ungecentret. Ud over fysisk træning så kommer de unge blandt andet også på besøg på virksomheder og uddannelsessteder.

- Jeg er ikke bare en kommunemand, der sidder bag et skrivebord og stiller krav. Jeg træner sammen med de unge og er en del af holdet. Jeg får også sved på panden, når vi knokler på fodboldbanen. Det giver mig et helt andet og bedre kendskab til de unge, som gør mig meget bedre i stand til at hjælpe dem med jobansøgninger, praktikforløb, en bedre overgang til arbejdsmarkedet eller til at komme i gang med en uddannelse, siger Simon Højen, der er jobkonsulent og socialrådgiver i Ungeområdet og den ene af de to jobkonsulenter i projektet.

Bedre rustet til at møde andre

Jakob S. Lauridsen er den anden spillende jobkonsulent på holdet. Han peger på, at Fodbold for Fremtiden er med til at ruste de unge til mødet med kulturen på en arbejdsplads eller et uddannelsessted.

- Når man har svedt sammen, så kører snakken bare bedre, det kan vi tydeligt se og høre. Samhørigheden under træningen skaber på den måde en vigtig overgang fra at være isoleret derhjemme til at kunne være en aktiv del af et fællesskab. Vi kan se, at de unge opdager, at de også har noget at bidrage med – måske fordi snakken falder på en opdatering af et computerspil, de også plejer at spille, siger Jakob S Lauridsen.

Når Fodbold for fremtiden har hjulpet en ung i gang med job eller uddannelse, som bliver de unge ikke bare sluppet, men får mulighed for at fortsætte på et overgangshold i Kolding IF Fodbold som en blød start til at spille på et almindeligt foreningshold.

En fast del af Ungeområdet

I første omgang var Fodbold for Fremtiden forankret i Fritid og Idræt i et tæt samarbejde med Ungeområdet i Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. I dag er tilbuddet fast forankret i Ungeområdet med Kolding IF Fodbold og DBU som faste og uundværlige partnere i et samarbejde, der har bevist, at det kan skabe meningsfulde løsninger for fremtiden sammen med de unge.

Det siger de unge

Jeg kommer her, fordi jeg ikke havde så mange venner og ikke var god til at komme ud. Det har hjulpet mig at komme ud og få kontakt med andre. Det er blevet nemmere at komme op om morgenen, og jeg glæder mig altid til at komme herhen. Dagen bliver bedre, når jeg har været her. Man bliver bare glad. Og jeg er kommet i bedre form. Jeg har sukkersyge, og træningen har gjort mine tal bedre.

Jimmi

Jeg fik anbefalet Fodbold for Fremtiden i Ungecentret. Ellers skulle jeg have været på et værksted, og det var ikke så fedt. Sport er nemmere for mig. Jeg har haft angst og en depression, og jeg er her mest for fællesskabet. Jeg har været her et par uger, og jeg synes, jeg klarer det med at snakke med folk meget godt. Især bagefter træningen er det ret fedt, for så er vi lidt på samme niveau, og så får vi bare en god snak om alt muligt. Mit mål er at få et job, inden jeg starter på en uddannelse.

Thorbjørn

At være udenfor giver mig et overskud, og så har jeg altid været vild med fodbold. Så at kombinere aktivering med fodbold er jo ideelt. Og så er det ret godt det med at møde andre mennesker. Jeg har fået nye venner her. Min bedste kammerat har jeg mødt her, og jeg har fået mere selvtillid af at være med. Det med selvtilliden fik helt sikkert fart, da jeg kom i gang her. Jeg kan også se, at de andre, der er med, får noget ud af det.

Tobias

FAKTA

  • En undersøgelse fra VIVE (maj 2023) viser, at på tværs af de 12 kommuner i projekt Fodbold for Fremtiden er 34 % af de unge kommet i ordinært arbejde, mens 19 % er startet på en uddannelse.

  • I Fodbold for Fremtiden træner de unge med deres hold to gange om ugen i et seks måneders forløb. Det er Kolding IF Fodbold og jobcentret, der står for forløbet. Det er ikke en forudsætning, at de unge har spillet fodbold før. Nærmest tværtimod. Men de skal have lyst til at være sammen med andre unge.

  • Fodbold for Fremtiden oversat til Selvværd og Sammenhæng viser, at kommunen ikke har hele svaret, når livet for en ung ikke makker ret. En afgørende del af svaret er det forpligtende fællesskab, træningen og strukturen på et fodboldhold i en forening.

Læs også VIVEs evaluering af Fodbold for Fremtiden i 12 kommuner. Evalueringen er præsenteret i et inspirationshæfte. I hæftet konstaterer VIVE, at på tværs af de deltagende 12 kommuner er 34 % af de unge kommet i ordinært arbejde, mens 19 % er startet på en uddannelse.